【What is Japanese soba? 🇯🇵🥢】

【What is Japanese soba? 】

Japanese soba (soba) is a type of noodle made from buckwheat flour. It is eaten all over Japan, but the National Federation of Noodle Making Cooperative Associations calls it Japanese soba when it uses a mixture of 30% or more buckwheat flour and 70% or less wheat flour.

○History of Japanese soba

Known as a representative dish of Japan, soba has a long history, and according to literature, it is said it was introduced to Japan before the Nara period. In the olden days, sobagaki and soba-yaki were the main way of eating, and the current style of soba-kiri seems to have been established around the Edo period.

*There are various theories about its history.

○ The appeal of Japanese soba

The appeal of Japanese soba is you can enjoy eating it in a variety of ways according to your taste. Typical examples are ‘morisoba’ and ‘zaru soba’, which are eaten by dipping each bite in the sauce, and ‘kakesoba’, which is served with plenty of hot soup poured over a bowl. In addition, you can enjoy particularly fragrant soba in the season of new soba in October.

○ Last day of every month “Soba Day”

Toshikoshi soba on New Year’s Eve is famous every year, but not only in December but on the last day of every month (Misoka) is “Soba Day” established by the Japan Federation of Noodle Industry Associations. As the shape suggests, it is a lucky charm for prosperous business, and it is said that merchants in the Edo period liked to eat it at the end of the month.

Do you have a favorite way of eating?

【日本そばとは・・・?

日本そば(蕎麦)は、ソバの実を使った蕎麦粉を加工した麺類です。日本全国で食べられていますが、全国製麺協同組合連合会では、そば粉30%以上、小麦粉70%以下の割合で混合した原料を用いたものを日本そばと呼んでいます。

○日本そばの歴史

日本を代表する料理として知られるそばは長い歴史を持ち、文献によれば日本への伝来は奈良時代以前といわれています。古くはそばがきやそば焼きなどの食べ方が主流で、江戸時代の頃からそば切りという現在のスタイルが確立されたようです。

※歴史については諸説あります。

○日本そばの魅力

好みに合わせて色々な食べ方を楽しめるのが日本そばの魅力です。

代表的なものが、一口ずつつゆにつけて食べる「もりそば」「ざるそば」と、丼に温かいつゆをたっぷりかける「かけそば」です。また、10月の新そばの季節にはとくに香り高いそばが味わえます。

○毎月末日「そばの日」

毎年大晦日の年越しそばが有名ですが、12月に限らず毎月の末日(みそか)は日本麺業団体連合会が制定する「そばの日」です。形の通り「細く長く」の願いを込めた商売繁盛の縁起物として、江戸時代の商人たちが月末に好んで食べたという風習に由来しています。

皆さんは好きな食べ方はありますか?