【Sake temperature🍶】
One of the appeals of Japanese sake is that it can be enjoyed at a wide range of temperatures, from cold to warm. In fact, the smell and taste of Japanese sake change depending on the temperature.
Warm sake is often called `”atsukan” (hot sake), but “atsukan” does not mean hot sake. “Atsukan” refers to sake that has been heated to around 50℃. There are also different expressions depending on the temperature, such as 40℃ being “nurukan” and 45℃ being “jokan”, and the term “kanzake” is used to refer to warm sake in general.
The temperature expression for Japanese sake is as follows.
<Heat>
55-60℃ Tobikirikan
50℃ Hot sake
45℃ Jokan
<Hot>
40℃, Nurukan
35℃, Human skin
30℃, Hinatakan
<Normal temperature>
Around 20℃ Hiya
<Cold>
15℃ Suzubie
10℃ Hanabie
5℃ Snow chill (Yukibie)
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【日本酒の温度🍶】
日本酒は、冷たいものから温かいものまで幅広い温度で味わえるのが魅力の一つ。実は日本酒は温度によって、香りや味わいが変化するのだ。
ちなみに、温かい日本酒のことを「熱燗(あつかん)」と呼ぶことが多いが、温かい日本酒=熱燗ではない。「熱燗」とは50℃程度に温められた日本酒のことを指す。他にも40℃が「ぬる燗」、45℃が「上燗(じょうかん)」など温度によって表現が異なり、温かい日本酒全般を指すには「燗酒(かんざけ)」という言葉を使う。
日本酒の温度表現は、以下の通り。
<熱>
55~60℃ 飛び切り燗(とびきりかん)
50℃ 熱燗(あつかん)
45℃ 上燗(じょうかん)
<温>
40℃ ぬる燗(ぬるかん)
35℃ 人肌燗(ひとはだかん)
30℃ 日向燗(ひなたかん)
<常温>
20℃前後 冷や(ひや)
<冷>
15℃ 涼冷え(すずびえ)
10℃ 花冷え(はなびえ)
5℃ 雪冷え(ゆきびえ)
日本人の私も知りませんでしたが、皆さんは知っていましたか?
ぜひみんなにも教えてあげてくださいね♪